Hürriyet Gazetesi Roportaj 06/12/2017

Hürriyet Gazetesi Roportaj 06/12/2017

 

Telefonda konuşmuştuk. Ben Hürriyet Gazetesi ‘nden editör Ece Emre. Gazetemizin bir sayfası için Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun demeçlerine yer vereceğiz. Bu konuyla ilgili sizin görüşleriniz bizim için önemli. Aşağıdaki soruları sizden yanıtlamanızı rica edeceğim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

– Silah edinmenin bu kadar yaygın olduğu bir ülkede kadın cinayetlerini durdurmak bir hayal midir?

Hayal değildir. Kadın cinayetlerinde silah kullanımı yaygındır. Umut Vakfı olarak  her gün 3. Sayfa haberlerinden 2017 yılının dokuz ayını derlediğimiz çalışmada; silahla işlenen suçların yüzde 15’i kadın şiddetidir. Bu cinayetlerde ölen insanların yüzde 20’side kadındır. Gerekçe kıskançlık namus o anki tartışma…. Erkek ailesinden “güvenli bağlanma” öğrenemediğinden. Kadın ile bağlanmasınıda şiddet üzerinden yapıyor. Yani kadın ile yaşadığı her krizde çatışmada şiddet kullanarak kontrol etmeye ve yönetmeye alışıyor. Kadına hem bağlı değil hem de güvenmiyor. Şiddetin en uçunda kadını silahı ile öldürebiliyor. Sosyal öğrenme ile yaşadığı toplum ve ailesinden bunu alıyor. Çocukluğunda istismar ve ihmal gördüğünden yetişkin olduğunda ne gördüyse onu yapıyor. Öncelikle çocuk yetiştirmede şiddeti yok etmek gerek.kadınlar iyi eğitilmeli iyi meslek edinmesi sağlanmadıkça kesin çözüm üretilemez.

– Silah satışındaki yasal boşluklar için ne yapılmalı?

Aslında boşluk yoktur. Denetim zaafiyeti ve talep artışı vardır. Yasa da kısa vadede internetten satış ve reklamın üstüne gidilmesi, kontrol ve denetimin artırılması, ortak veri tabanın oluşturulması, eş rızası, bekleme süresi şarttı, otomatik iptal sisteminin oluşturulması, ruhsat öncesi zorunlu eğitimin olması, silah sayısı kısıtlaması, alt yaşın 25’e çekilmesi ciddi sağlık muayenesinin yapılması.. sorunu yarı yarıya çözer…

– İnsanlar psikolojik olarak neden silah almak ister?

Yüzde yetmişi kendini güvende hissetmek için silah ediniyor. Erkeklerde   ” güvensiz hissetme” çok yaygın. Bu güvensizliğini silahla doldurmak istiyor. Yasa da buna uygun. Belli prosedürleri  yerine getirdiğinizde kolay şekilde silah alıyorsunuz.
Diğerleri kültürel. İş icabı. Yatırım. Koleksiyon. Armağan. Hatıra. Spor ve avcılık..Merak. İtibar öbjesi. Bağımlılık objesi.. gibi

– İnternet üzerinden silah satışının artışı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Elinizde istatiksel rakamlar var mı?
Aslında internetten silah satışı yasada yoktur.. Yasaktır. Silah üretici ve bayilerinin internetten Tanıtım ve teşhiri yasaldır. Fakat kargo ile gönderilmesinde boşluk var. Silahın Kargo ile gönderilmesi yasak olmadığından; internetten satışta mümkündür. kargo ile iletilmesi yolu açık olduğundan Satış ve reklamda ; bayilerin teşhir ve tanıtımı gibi algı yaratıldığı için Boşluk doldurulmuş oluyor. Otomatik silah görünümlü yivli silahlar av silahı kapsamındadır; bunlar “pompalı” olarak isimlendiriliyor. Bu pompalılar sorundur. Son zamanda işlenen silahla cinayetlerde yaygın olarak kullanıldığını 3. Sayfa haberlerinden biliyoruz. Pompalı olarak bilinen bu otomatik silah görünümlü yivli silahlarla ilgili yasada ciddi düzenleme yapılmalıdır..

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Siyanür ile gelen Ölümler

Türkiye’de toplu intihar olmaz. Cinnet geçirme olabilir. Toplu ölümlerde ; önce intihar etmek istiyenin ruhsal durumu …

Spotlight: Family suicides in Turkey highlight social unease, financial woes

ANKARA, Nov. 16 (Xinhua) — A string of collective family suicides in Turkey have made headlines recently, shedding …