Takıntı
TAKINTILAR (OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK)
Obsesyon: İrade dışı gelen , bireyi tedirgin eden,egoya yabancı,bilinçli çaba ile kovulamayan ,yineleyen düşüncelerdir.
Kompulsiyon:Bu saplantılı düşünceleri kovmak için yapılan ,irade dışı yenileyen hareketlerdir.
Örneğin:Herhangi bir şeye dokunduğunda elinin kirlendiğini saplantılı bir şekilde düşünen kişinin el yıkama tutkusu gibi…Kişi bu düşüncelerin aklına gelmemesi için ya da hareketleri yapmamak için kendisini zorlar. Ama zorladıkça istenmeyen düşünceler gene gelir,istenmeyen hareketler tekrar tekrar yapılır.
Kuşkusuz bu takıntılar insanlık tarihi kadar eskidir. Hepimiz olumsuz bir olay konuştuğumuzda bizim de başımıza gelmesin diye kulak memesini tutup tahtaya bir iki kere vururuz. Bu bir çeşit bu belayı ,bu olayı bizden uzak tutmak için yapılan bir önlem “kontrol” çabasıdır.
Peki bu saplantıları bir parçası hepimizde olabiliyorsa nereden sonra hastalık haline gelir?
- Düzenlilik,temizlik,kusursuzluk artık o kadar had safhadadır ki evde oturan diğer aile üyeleri rahatsız olmaktadır.
- Bu düzen , temizlik ve takıntılar kişinin çok zamanını almaktadır. U yüzden işe geç kalır, servisi kaçırır,banyodan kolay kolay çıkamaz, saatlerce namaz kılar…
- Sosyal yaşantısı yok denecek kadar azalır. Misafir kabul edemez,başka eve gidemez, tuvalete gideceği endişesi sosyal ortamlarda sıvı almasını engeller, evden dışarı çıkması , evden dışarı çıkması işkencedir. Kendi de garip davranışlarının dışarıdan fark edileceğinden korktuğu için her türlü sosyal yaşantısını kısıtlamıştır.
OBESESYON TÜRLERİ
- Kuşku obsesyonu: Sık sık elinizi mi yıkıyorsunuz? Banyo yapmak sizin için zul mü?
- Metafizik obsesyonlar:Evren nedir?Tanrı var mıdır? Yok mudur?
- Hastalık obsesyonları:Hastalık bulaşacağı korkusu, AİDS olucak, saçkıran olucak, kuş gribi olucak…
- Sayma obsesyonları:Uğurlu sayı ,uğursuz sayınız var mı?
- Kötü,çirkin,ayıp,saldırgan bir şey düşünmek ya da yapmakla ilgili saplantılar,Örn; Tanrıya küfür, çocuğumu camdan atar mıyım?Tekrarlayan tövbeler, dualar…
SAPLANTILI KİŞİNİN HAREKETLERİ
Saplantılı kişinin işte bu düşüncelerini nötralize etmek,etkisizleştirmek için zorunlu bir takım hareketler yapar. Tekrar tekrar doğal gazı kontrol eder, tekrar tekrar elini yıkar, yıkanması, giyinmesi ,evden çıkması çok zaman alır, alışverişten aldıklarını uygunsuz bir şekilde yıkar,tanrıya küfür ettiği için saatlerce namaz kılar ya da abdest alır. Bu hareketler bazen törensel nitelik kazanır.
KAÇINMA DAVRANIŞLARI:
Çoğu zaman bu hareketler o kadar çok zaman alır ki, artık ibadet etmekten,ev işleri yapmaktan ,yıkanmaktan ,işe gitmekten,arkadaşları ile buluşmaktan vazgeçer. Çünkü bu işler çok zamanını alıyor ve tuhaf hareketleri dışarıdan da artık fark ediliyordur.
TEDAVİ.
- İLAÇ TEDAVİSİ: Saplantı hastalığının üstüne depresyon eklenmiş olabilir. ???
- Bilişsel davranışçı terapiler: Senelerdir ilaç tedavisi altında olup takıntılarından kurtulamamış hastalar!!!. Son yıllarda giderek obsesif-kompulsif bozukluğun tedavisinde bilişsel davranışçı terapiler en etkili yöntemlerden biridir. Hastanın çatışmaları ,korkuları, yanlış İNANÇLARI üzerine gitmek ile ,yoğun empati ve işbirliği yaparak , ev ödevleri temelinde başarılı tedaviler uygulanmaktadır.
Daha fazla bilgi ve randevu için..
Write a Comment